Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami dla dzieci!

Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami dla dzieci!

„Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” to idealna propozycja dla dzieci, które interesują się kulinariami! Mam taki przypadek w domu, więc u nas baaaardzo się przydaje 🙂

Książka wprowadza czytelnika w świat naleśników i jak się okazuje… te proste danie ma niesamowicie długą historię i jest zakorzenione w kuchennej tradycji niemal każdego zakątka Ziemi. Wszak można zrobić je łatwo na mnóstwo sposobów i każdy z nich jest udany. Tak jak sugeruje tytuł… po prosty WSZYSCY jedzą naleśniki. Znacie kogokolwiek kto ich nie lubi? U nas niezależnie od usmażonej ilości, znikają wszystkie w zawrotnym tempie… też tak macie?

W pierwszej części książki są omówione podstawowe składniki. Każdy z nich ma oddzielną rozkładówkę. Tu dowiadujemy się, że potrzebna jest mąka, skąd się ona bierze i jak powstaje, jak również mleko, jajka i inne.

Druga zaś część publikacji to już właściwa książka kucharska z przepisami. A tu całe bogactwo naleśników – cienkie z serem z Polski, tortille z Meksyku, Dosa z Indii czy Serabi z Indonezji. Łącznie książka zawiera szesnaście prostych, bogato zilustrowanych receptur.

Bardzo proste, krótko i zrozumiale opisane, bogato zilustrowane – sprawia, że nawet małe, samodzielnie czytające dziecko, jest w stanie sobie poradzić. U nas póki co dorosły zajmuje się samym smażeniem, ale cała reszta należy do kompetencji dziecka 🙂 Jest pysznie i satyfsakcjonująco.

Książka ma poręczny kwadratowy format, śliczny niepowlekany papier i jest bardzo bogato zilustrowana. W zasadzie każda strona jest ilustracją. Każdy przepis został wzbogacony portretem kucharza z danego kraju. To dodatkowo buduje wiedzę o świecie, ukazuje charakterystyczny wygląd czy strój przedstawiciela poszczególnych narodowości.

Smażcie naleśniki, a tym bardziej zachęcajcie dzieci do tego, będziecie mieć czasem śniadanie do łóżka 🙂

koncepcja i opracowanie graficzne: Agata Loth-Ignaciuk

tytuł: Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami

opracowanie kulinarne: Rozala Bisek-Szladowska

wydawnictwo: Druganoga, 2019

objętość: 52 strony

dla dzieci w wieku: 6+

cena okładkowa: 35 zł

 

SMACZNEGO! 🙂

Reklama

Powiązane tematy

Zostaw komentarz